2023/2024

V četrtek, 23. 5. 2024, smo pri Simbiozi gostili učence iz Juršinc. 

Namen obiska je bilo spoznavanje in druženje. Učenci so se v krogu spoznali in povedali zakaj je pomembno medgeneracijsko druženje. Skupaj so izdelali plakat, ki so ga pritrdili v avli ter se kasneje odpravili do parka ob dvorcu. Vzdušje je bilo sproščeno in prijetno.

Romana Gabrovec

Na dan 4. aprila so se učenci Simbioze srečali z učenci 3. razreda v podaljšanem bivanju.

Najprej so opravili domačo nalogo in zatem je učenec Jure iz 8. razreda mlajšim prebral pravljico, ob kateri so se iskreno pozabavali. 

Po branju so se učenci podružili ob igranju kart in izdelavi igre spomin.


Pred počitnicami smo dva četrtka bili božično razpoloženi.

Najprej smo z gospodinjami občine Dornavi spekli okusne piškote, ki so jih učenci sami okrasili. Za konec smo naše angelčke iz ličja obesili na smreko pri vhodu v šolo in prav čudovita izgleda.

Tudi letos nadaljujemo s projektom, ki velikokrat popestri kakšen popoldne naših učencev prostovoljcev.

V četrtek, 19. 10. 2023, smo se v sklopu projekta Simbioze odpravili do Čüšekove domačije, kjer so nas pričakale gospodinje občine Dornava in nam predstavile ličkanje, v katerem so se preizkusili naši učenci. Pogostile so nas še z okusnimi rogljički in kuhanimi kostanji. Tudi v prihodnje se bomo zagotovo družili.

SIMBIOZA SKUPNOST je mreža organizacij in posameznikov, ki v lokalnih skupnostih preko različnih aktivnosti spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje.

Projekt Simbioza Skupnost je nadgradnja projekta Simbioza Šola (2014-2020), ki je v mrežo vključeval osnovne in srednje šole.

Simbioza med generacijami – sožitje med generacijami, ki izhaja iz dejavnega sodelovanja, komunikacije in partnerskega odnosa med generacijami – je ključen gradnik trajnostnega družbenega razvoja, ki ga ne smemo in ne moremo več prepuščati naključju. Razvijanje in promoviranje medgeneracijskega sodelovanja vodi k uspešnosti ne le v ekonomskem smislu pač pa predvsem v medčloveških odnosih in oblikovanju novih družbenih vrednot.

Z učenci smo se 22. 2. 2024 sprehodili do vrtca in se pridružili predšolski skupini. Otroci so nas bili zelo veseli. Najprej so poslušali pravljico, ki jo je prebrala naša učenka Ela in z veseljem so napeli ušesa.

Potem so se vsi skupaj poigrali po kotičkih in se na koncu nasmejali še ob igri Gluhi telefon.

Neprecenljivo je videti zadovoljne učence in otroke, ki to pokažejo z iskrico v očeh.

V četrtek, 7. 3. 2024, so učenci igrali družabne igre in izdelali par kosov nakita ter označili dejavnosti, ki bi jih letos pri Simbiozi še radi izvedli.